Η εξωτερική πρίζα που έχω για να συνδέσω το φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού βρίσκεται στη φάση 1, όμως οι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο π.χ. το ψυγείο βρίσκεται στην φάση 2 ή ο φούρνος στην φάση 3. Το φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού θα μου αφαιρεί την κατανάλωση των συσκευών που βρίσκονται στις άλλες φάσεις; δηλαδή το σύστημα λειτουργεί δίνει και στις υπόλοιπες φάσεις;
Ναι δεν υπάρχει πρόβλημα σε όποια φάση και να είναι οι συσκευές σε σχέση με την φάση που θα τοποθετήσουμε το φωτοβολταϊκό μας, το σύστημα αφαιρεί την ενέργεια συνολικά γιατί οι μετρητές εξισορροπούν τις φάσεις στον μετρητή, δηλαδή αν μια φάση στέλνει (παράγει αντί να καταναλώνει) αυτό φρενάρει τις άλλες φάσεις.
Όπως τα κυκλικά καρουζέλ που στριφογυρίζαμε στα παιδικά μας χρόνια στην παιδική χαρά, αν δύο παιδιά σπρώχνουν προς την μία μεριά (οι συσκευές από τις 2 φάσεις) και ένα παιδί σπρώχνει προς την αντίθετη και φρενάρει το όλο σύστημα (το φωτοβολταϊκό), έτσι λειτουργούν και οι μετρητές εξισορροπούν τις φάσεις και οι ψηφιακοί και οι μηχανικοί με ροδέλα.
Πώς καταλαβαίνουν οι συσκευές και παίρνουν πρώτα το ρεύμα από το φωτοβολταϊκό και μετά ότι δεν φτάνει το παίρνουν από το δημόσιο δίκτυο, εφόσον το ίδιο ρεύμα είναι; Υπάρχει διαφορά;
Ναι υπάρχει διαφορά, το ρεύμα κυλάει μέσα στο δίκτυο με βάσει την αρχή της μικρότερης αντίστασης, το ρεύμα από το φωτοβολταϊκό μας είναι το πιο κοντινό το πιο ξεκούραστο με μεγαλύτερη ορμή ή όπως λένε οι ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ρέει βάση της μικρότερης ωμικής αντίστασης. Οπότε ναι, αυτό είναι το ρεύμα που πηγαίνει πρώτα στις συσκευές μας για να το καταναλώνουν αυτό από το φωτοβολταϊκό μας.
Στην περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος (γιατί πράγματι κάποιος νομίζοντας ότι δεν έχουμε ρεύμα μπορεί να κάνει εργασίες συντήρησης εντός του σπιτιού ή ακόμη και στο δημόσιο δίκτυο π.χ. τεχνικός έξω από το σπίτι) τι γίνεται τότε συνεχίζει το φωτοβολταϊκό μας να στέλνει ρεύμα στο δίκτυο; γιατί είναι επικίνδυνο.
Τα φωτοβολταικά μπαλκονιού λειτουργούν μόνο για όσο υπάρχει ρεύμα στην εγκατάσταση, όταν έχουμε διακοπή και η εγκατάστασή μας δεν έχει ρεύμα, αυτά δεν παράγουν ρεύμα και διακόπτουν την λειτουργία τους σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Για να διακινούνται νόμιμα στην Ευρώπη πρέπει να πληρούν τις Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την πιο αυστηρή την Γερμανική VDE AR-4105 τις οποίας οι προδιαγραφές ορίζουν, ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο μετατροπέας πρέπει να διακόπτει την λειτουργία παραγωγής ρεύματος μέσω παρακαλώ παρουσίας όχι ενός αλλά δύο ρελέ (για ασφάλεια ένας δεν είναι αρκετός) και σε λιγότερο από 200ms.
Όλα τα σύστημά μας είναι πιστοποιημένα με την VDE AR-4105 και την ξεπερνούν γιατί έχουν έως και τρία ρελέ ασφαλείας και διακοπή παραγωγής κάτω των 150ms, εδώ θέλει προσοχή από τους καταναλωτές κατά την έρευνα αγοράς, γιατί πολλοί μετατροπείς από την ανατολή δεν έχουν αυτήν την πολύ σημαντική προδιαγραφή ασφαλείας.
Μπορώ να βάλω περισσότερα μεμονωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών μπαλκονιού των 0,8kW σε μία εγκατάσταση; Τεχνικά γίνεται;
Εδώ θα απαντήσω για το τεχνικό κομμάτι για το νομικό διαβάστε παρακάτω την σχετική ερώτηση/απάντηση.
Λοιπόν τεχνικά ναι βεβαίως και γίνεται. Σε μονοφασική εγκατάσταση είναι καλό το δεύτερο σύστημα των 0,8 kw και όλα τα υπόλοιπα το πολύ 6 (2400W) να τοποθετούνται σε μία δικιά τους γραμμή με δική τους ασφάλεια.
Σε τριφασικές εγκαταστάσεις καλό είναι το κάθε ένα από αυτά τα συστήματα των 0,8 kw να τοποθετείται σε άλλη φάση και το πολύ ένα σε κάθε φάση. Αν θέλουμε να συνδέσουμε περισσότερα τότε μπορούμε το πολύ 6 (2400W) σε δικιά τους ξεχωριστή γραμμή με δική τους ασφάλεια.
Είναι Νόμιμη η Αυτοπαραγωγή;
Η αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά είναι νόμιμη, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από την ευρωπαϊκή ένωση προϊόντα τα οποία συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες και τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κλάδου των επαγγελματιών, κάνουμε "Αυτοκατανάλωση" σε πραγματικό χρόνο.
Δεν είμαστε δηλαδή παραγωγοί (να παράγουμε και να πουλάμε σε άλλους κάτι) αλλά αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλωτές (παράγουμε για εμάς και καταναλώνουμε για εμάς) χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά το δημόσιο δίκτυο.
Ποιά νομοθεσία επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού στην Ελλάδα;
Τα φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού ανήκουν στην κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων με απλοποιημένο πρότυπο διασύνδεσης (Φις Σούκο), αυτά τα συστήματα τροφοδοτούν την εγκατάστασή μας με ρεύμα μέχρι και 800 watt. Και επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή ένωση βάση του άρθρου 5 "Καθορισμός της σημαντικότητας" του κανονισμού ΕΕ 2016/631 ο οποίος εντάχθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με το ΦΕΚ "3757/07.09.2020" και ισχύει και στην ελλάδα.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 5 του κανονισμού "ΕΕ 2016/631" στην Ελλάδα ΦΕΚ "3757/07.09.2020" τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα που τροφοδοτούν το δίκτυο μέχρι και 800 watt (0.8 kw) καθορίζονται ως "μή σημαντικά" θεωρούνται χαμηλής ισχύος και έχουν μειωμένες απαιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο, λόγω της ελάχιστης επίδρασής τους στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Η διαδικασία διασύνδεσης συνήθως ακολουθεί απλοποιημένα πρότυπα (συσκευές με απλοποιημένο πρότυπο είναι οι συσκευές που απλά τις βάζουμε στην πρίζα, χωρίς διαδικασίες αδειοδότησης δηλαδή).
Βέβαια κάθε κράτος μέλος μπορεί να θεσπίσει εθνικούς κανονισμούς με λεπτομέρειες όπως π.χ. η Γερμανία έχει 0% φπα στην αγορά αυτών των συστημάτων από το 2023 και επιτρέπει να βάλει κάποιος σε ένα φωτοβολταϊκό μπαλκονιού πάνελ μέγιστης ισχύος συνολικά μέχρι 2000 watt δηλαδή 4 πάνελ αλλά ο μετατροπέας που θα στέλνει ρεύμα στην εγκατάστασή να είναι μέγιστης ισχύος 800 watt.
Προωθεί δηλαδή το μοντέλο 1 πάνελ Ανατολικά, 1 Δυτικά, 2 Νότια για να μοιράζεται η παραγωγή κατά όλη την διάρκεια της ημέρας και να μην έχουμε τις κλασικές κορυφές κατα τις μεσημεριανές ώρες αλλά να υπάρχει παραγωγή και πρωί, απόγευμα.
Στην ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη ειδικός κανονισμός και ακολουθούμε τον κανονισμό που "αφορά τις απαιτήσεις για τη σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών με το δίκτυο" ΦΕΚ "3757/07.09.2020" βάση δημοσιευμάτων, δείτε
εδώ και
εδώ, αναμένεται σύντομα να θεσπιστεί εθνικός κανονισμός με λεπτομέρειες για αυτά τα συστήματα.
Μπορώ να βάλω περισσότερα μεμονωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών μπαλκονιού των 0,8kW σε μία εγκατάσταση; Τι ισχύει από νομικής πλευράς;
Εδώ θα απαντήσω για το νομικό κομμάτι για το τεχνικό διαβάστε παραπάνω την σχετική ερώτηση/απάντηση.
Λοιπόν νομικά ναι βεβαίως και γίνεται όμως βάση του ΦΕΚ "3757/07.09.2020" περί "απαιτήσεων για τη σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών με το δίκτυο" δεν θα εμπίπτει πλέον στο άρθρο "5" περί "Καθορισμού της σημαντικότητας" και δεν θα κατατάσσεται στα "μικρά" και "ασήμαντα" λόγο χαμηλής ισχύος φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως αυτά των 0,8 kW αλλά θα είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής που θα χρήζει "αδειοδότησης."