Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού: Ηλιακή ενέργεια από το μπαλκόνι κατευθείαν στην πρίζα

Με τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού", εσείς ως ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης σπιτιού ή διαμερίσματος μπορείτε να παράγετε τη δική σας ηλιακή ενέργεια.
Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε για το τι πρέπει να προσέξετε.
Τρία Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού είναι τοποθετημένα εξωτερικά στο κιγκλίδωμα ενός μπαλκονιού.
φωτογραφία: stock.adobe.com
Τα βασικά εν συντομία:
  • Μπορείτε μόνοι σας στο μπαλκόνι τη βεράντα στον κήπο ή στην ταράτσα, να παράγετε την δική σας ηλιακή ενέργεια και να τη χρησιμοποιείται στο σπίτι σας.
  • Τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" είναι συσκευές Plug & Play που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο για δική μας χρήση με απλοποιημένο πρότυπο διασύνδεσης που είναι ένα κοινό φις σούκο το οποίο βάζουμε σε μία οικιακή πρίζα και χωρίς διαδικασίες αδειοδότησης.
  • Τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" είναι μικρά συστήματα ισχύος έως 0,8kw είναι ασφαλή με σύντομη απόσβεση του κόστους αγοράς και προσφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομία.
Σύντομα απλούστεροι κανόνες για τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού;

Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει επί του παρόντος μια πρόταση που διευκρινίζει στα κράτη μέλη (βλ. άρθρο 15 α - παράγραφος 11) μετάφραση: Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προωθήσουν την εισαγωγή μίνι ηλιακών συστημάτων (όπως είναι τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού) με ισχύ έως και 800 W μέσα και πάνω σε κτίρια, για παράδειγμα σε μπαλκόνια, βεράντες κλπ. Ταυτόχρονα, πρέπει να αρθούν τα τεχνικά και διοικητικά εμπόδια για τους καταναλωτές προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τέτοια plug-in μίνι ηλιακά συστήματα.

Νομικά επιτρέπονται; είμαι Νομικά καλυμμένος; Τι ισχύει επί του παρόντος;

Η απάντηση για το πώς κατάφεραν μεγάλες πολυεθνικές να κατασκευάσουν και να κυκλοφορήσουν νόμιμα προς χρήση τους μικροινβερτερ των 800 watt που χρησιμοποιούν τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού στην Ευρώπη και γιατί τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού όταν πρωτοκυκλοφόρησαν ήταν στα 800 watt (0,8KW) αλλά και αυτά που κυκλοφορούν στην πλειονότητά τους είναι στα 800watt (0,8KW) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση βρίσκεται στο "Άρθρο 5 Καθορισμός της σημαντικότητας" (Determination of significance) του κανονισμού ΕΕ 2016/631 που λέει, ότι: Συσκευές που τροφοδοτούν το δίκτυο μέχρι και 800 watt (0,8KW) καθορίζονται ως "μή σημαντικές" ή "ασήμαντες" γιατί λόγο της χαμηλής ισχύος τους, έχουν ελάχιστη επίδρασή στην σταθερότητα του δικτύου. Αντιθέτως αυτές άνω των 800 watt της καθορίζει ως "σημαντικές" ταξινομώντας της μετέπειτα κλιμακωτά ανάλογα με την ισχύ απαιτώντας την τήρηση προδιαγραφών, σύνταξη μελετών και λήψει αδειοδοτήσεων.

Πάμε λοιπόν ...

Στη σύγχρονη εποχή, όπου κάθε άνθρωπος – είτε επαγγελματίας, υπάλληλος ή τεχνικός, όπως ένας ηλεκτρολόγος – μπορεί να εκφράζει την άποψή του, έχοντας ακούσει ή νομίζοντας κάτι, η εύρεση μιας σαφούς, αξιόπιστης και τεκμηριωμένης απάντησης συχνά καθίσταται δύσκολη. Γι’ αυτό, ας δούμε τι έχει να μας πει η τεχνητή νοημοσύνη – μία από τις πιο σύγχρονες, ανεξάρτητες και αντικειμενικές τεχνολογικές καινοτομίες που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος. 😊

Πηγαίνετε στο chatgpt.com κάνετε εγραφή με το email σας (αν δεν έχετε ήδη λογαριασμό) και δίνεται το παρακάτω ερώτημα:
-θέλω να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό μικρής ισχύος 0,8 kw τι προβλέπεται από πλευράς νομοθεσίας από την ευρωπαϊκή ένωση για αυτές τις μικρές συσκευές παραγωγής ενέργειας.

Εγώ πήρα την παρακάτω απάντηση:
-Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως αυτό των 0,8 kW, θεωρούνται χαμηλής ισχύος και έχουν μειωμένες απαιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο, λόγω της ελάχιστης επίδρασής τους στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Η διαδικασία διασύνδεσης συνήθως ακολουθεί απλοποιημένα πρότυπα, αλλά οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από τους εθνικούς κανονισμούς του κάθε κράτους μέλους.
Για λεπτομέρειες, δείτε τον κανονισμό ΕΕ 2016/631 και συμβουλευτείτε την εθνική σας νομοθεσία.

σ.σ. Aπλοποιημένο πρότυπο διασύνδεσης είναι το φις σούκο που βάζουμε στην πρίζα χωρίς διαδικασίες αδειοδότησης δηλαδή, για το "οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από τους εθνικούς κανονισμούς του κάθε κράτους μέλους" δεν υπάρχει ακόμα εθνική νομοθεσία γι αυτά τα μικρά συστήματα έως 0,8kw που να θέτει κάποιους πιο ειδικά προσαρμοσμένους όρους όπως π.χ. η Γερμανία έχει 0% φπα στην αγορά αυτών των συστημάτων από το 2023 και επιτρέπει να βάλει κάποιος σε ένα Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού πάνελ μέγιστης ισχύος συνολικά μέχρι 2000 watt δηλαδή 4 πάνελ αλλά ο μετατροπέας που θα στέλνει ρεύμα στην εγκατάστασή να είναι μέγιστης ισχύος 800 watt.

Παρακάτω οι σύνδεσμοι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και της ελληνικής από την εφημερίδα της κυβερνήσεως που εντάχθηκε ο νόμος και στην εθνική μας νομοθεσία όπου στο "Άρθρο 5 Καθορισμός της σημαντικότητας" "παραγραφος (a)" κατατάσσονται τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως αυτό των 0,8 kW, ώς χαμηλής ισχύος γιατί έχουν μειωμένες απαιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο, λόγω της ελάχιστης επίδρασής τους στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Η διαδικασία διασύνδεσης συνήθως ακολουθεί απλοποιημένα πρότυπα.
Εδώ η ευρωπαική νομοθεσία: www.europa.eu
Εδώ η ένταξή της στην εθνική μας νομοθεσία από την εφημερίδα της κυβερνήσεως (από την σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργιας και Υδάτων ΡΑΕΥ): www.raaey.gr
Γενικά γκουγκλάρετε "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/631"

Τι είναι το "Ειδικό Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό" ή "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού" και πώς λειτουργεί;

Αν έχετε ένα μπαλκόνι ή μια βεράντα που να βλέπει προς τον νότο, κάποιο γκαράζ με στέγη ή χώρο στην ταράτσα, τότε, μπορείτε να παράγετε το δικό σας ρεύμα από τον ήλιο, απλά χρησιμοποιώντας μια συσκευή που λέγεται "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού". Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνετε ενεργά μέρος στην προσπάθεια προς την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας αλλά και σε μία πιο πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη του πλανήτη μας γενικότερα.

Το "Φωτοβολταικό μπαλκονιού", σαν μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα, το συναντάμε επίσης συχνά με τις ονομασίες "Ειδικό Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό", "Μίνι Ηλιακό Σύστημα", "Ηλιακό Σύστημα Plug & Play" ή "Φωτοβολταικό του Λαού" ή "Φωτοβολταικό πρίζας", μπορεί να τοποθετηθεί για παράδειγμα στο στηθαίο ή το κάγκελο του μπαλκονιού ή της βεράντας ή σε κάποια στέγη. Ωστόσο, δεν είναι ένα "σύστημα" με την τεχνική έννοια, αλλά μάλλον περισσότερο μια οικιακή συσκευή που αντί να καταναλώνει, παράγει ρεύμα που χρησιμοποιείται απευθείας από τις οικιακές μας συσκευές.

Τι μπορεί να κάνει μια συσκευή Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού;

Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το ηλιακό φως, την οποία ένας μετατροπέας μετατρέπει σε "οικιακή ηλεκτρική ενέργεια". Αυτό συνδέεται απευθείας στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας βάζοντας απλά το βύσμα φις της συσκευής σε μια υπάρχουσα πρίζα του σπιτιού.

Χωρίς σύνδεση μέσω πρίζας σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση π.χ του σπιτιού μας, τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Όταν π.χ. κάνετε κάμπινγκ ή θέλετε ρεύμα στον κήπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεγόμενα "αυτόνομα συστήματα με μπαταρία" και διαφορετικού τύπου μετατροπέα αυτά έχουν μία διαφορετική χρήση και λειτουργία.

Αυτά τα μικρά "Φωτοβολταϊκά Συστήματα" αποτελούνται συνήθως από 1 ή 2 Φωτοβολταϊκά Πλαίσια (Πάνελ) και έναν μετατροπέα. Ανάλογα με της ανάγκες μπορούν να επεκταθούν με επιπλέον εξαρτήματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο παρακάτω γράφημα, από τα σημειωμένα σημεία στην εικόνα αριστερά και τις αντίστοιχες επεξηγήσεις των σημείων στα δεξιά:

undefined
  1. Φωτοβολταϊκά Πάνελ Μια συσκευή Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού αποτελείται από ένα έως δύο Φωτοβολταϊκά Πάνελ. Ένα Φωτοβολταϊκό Πάνελ έχει ονομαστική ισχύ περίπου 400 Watt, έχει μέγεθος περίπου 1 x 1,70 μέτρα και ζυγίζει έως 20 κιλά. Ορισμένα συστήματα αποτελούνται επίσης από πολλά μικρότερα Πάνελ.
  2. Μετατροπέας Είναι ενσωματωμένος στο Φωτοβολταϊκό Πάνελ ή συνδέεται χωριστά, π.χ. στο πλαίσιο του Πάνελ.
  3. Καλώδιο σύνδεσης Είναι το καλώδιο που οδηγεί από τον μετατροπέα στο κατάλληλο φις για την τοποθέτηση σε πρίζα (συνήθως εξωτερική).
  4. Έλεγχος λειτουργίας Με τη βοήθεια ενός μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας - με ή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο - μπορείτε να μετρήσετε πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται.
  5. Ασφαλής στερέωση Τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ πρέπει να στερεώνονται με τα κατάλληλα υλικά στερέωσης και με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες ειδικά όταν τοποθετούντε στο μπαλκόνι, στην ταρατσα, στον κήπο ή στην βεράντα η τοποθέτηση είναι πιο απλή.

Ένα τυπικό Φωτοβολταϊκό Πάνελ έχει μέγεθος περίπου 1,10 Χ 1,73 μέτρα, ζυγίζει περίπου 20 κιλά και αποδίδει ονομαστική ισχύ γύρω στα 400 Watt. Επιπλέον, υπάρχουν και Φωτοβολταϊκά Πάνελ χωρίς γυάλινη πρόσοψη που είναι εύκαμπτα ή Πάνελ μικρότερου μεγέθους, τα οποία προσφέρονται ιδιαίτερα για απλούστερες εγκαταστάσεις και έχουν μικρότερες παραγωγές.

Ο Μετατροπέας ή Inverter περιέχει τα ηλεκτρονικά που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα που παράγει το Φωτοβολταϊκό Πάνελ σε εναλλασσόμενο ρεύμα με τέτοιο τρόπο ώστε η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να ρέει απευθείας στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υπάρχουσες οικιακές συσκευές. Αυτός ο μετατροπέας ηλεκτρικής ενέργειας πληρεί όλες τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφαλείας που πληρούν και μεγαλύτερες συσκευές. Συνήθως είναι κατάλληλος για εξωτερική χρήση.

Η σύνδεση στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας γίνεται μέσω καλωδίου με βύσμα φις. Συνήθως η συσκευή δεν τοποθετείται με σταθερή στερέωση έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί ή να αποσυνδεθεί ανά πάσα στιγμή και να τη χρησιμοποιηθεί σε άλλη τοποθεσία χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε ειδική εταιρεία εγκαταστάσεων για να σας το μεταφέρει όπως γίνεται στα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ταράτσας. Έχει δύο άκρα το ένα το συνδέουμε με τον μετατροπέα (πληροφορία που πρέπει να παρέχεται από τον κατασκευαστή) και το άλλο άκρο έχει το βύσμα Φις που το συνδεουμε σε μια πρίζα Schuko του σπιτιού μας. Δεν έχει σημασία σε ποια από τις τρεις φάσεις του ηλεκτρικού δικτύου είναι συνδεδεμένη η συσκευή μας. Η παραγωγή της μίας φάσης θα φρενάρει την κατανάλωση των άλλον δύο φάσεων στην μέτρηση γιατί οι μετρητές ενέργειας κάνουν εξισορροπηση των φάσεων για να μπορούν να βγάλουν το άθροισμα της συνολικής κατανάλωσης.

Η εγκατάσταση των Φωτοβολταϊκών Πάνελ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό το Φωτοβολταϊκό Πάνελ να μην μπορεί να καταστραφεί από τον άνεμο ή να πέσει κάτω λόγο του βάρος του. Η θέση εγκατάστασης και τα υλικά στερέωσης πρέπει να είναι τα κατάλληλα για αυτή την εργασία. Τα "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" αν και γίνεται, συνήθως όμως δεν τοποθετούνται με τον σύνθετο τρόπος στερέωσης και χρησιμοποιώντας τις πανάκριβες βάσεις των μεγάλων "Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Ταράτσας" αλλά τοποθετούνται πιο απλά και χρησιμοποιούνται πιο απλά συστήματα απλής τοποθέτησης. Οι περισσότερες εταιρείες πωλούν επίσης ειδικές βάσεις που τοποθετούνται πολύ εύκολα, αλλά ρωτήστε επίσης αν είναι πρόθυμες να σας βοηθήσουν να φτιάξετε με οικονομικό τρόπο τις δικές σας βάσεις και αν μπορούν να σας συμβουλέψουν ανάλογα με την θέση τοποθέτησης που έχετε κατα νού.

Προκειμένου να δείτε εάν η ηλιακή συσκευή σας λειτουργεί όπως θα έπρεπε και πόση ενέργεια παρέχει στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας, συνιστάται μια συσκευή, που να σας δείχνει το ποσό της ενέργειας που παράγεται, αυτό γίνεται συνήθως μέσω ενός app από το κινητό ή από τον υπολογιστή. Για ορισμένους μετατροπείς, υπάρχουν πρόσθετες συσκευές για αυτήν τη λειτουργία. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν Μετρητή Ενέργειας Πρίζας υπάρχουν αρκετοί στο εμπόριο κάποιοι παρέχουν επιπλέον την δυνατότητα να μπορούν να καλούνται μέσω WiFi ή Bluetooth μέσω app από το κινητό μας ωστε και από μακριά να μπορούμε να παρακολουθούμε την απόδοση.

Στα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού", η ενέργεια που παράγεται δεν αποθηκεύεται, αλλά τροφοδοτείται στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας και χρησιμοποιείται απευθείας από τις οικιακές συσκευές. Τελευταία όλο και περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν μικρές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στη γκάμα τους. Μέχρι στιγμής πάντως (2024) δεν υπάρχουν λύσεις που να είναι οικονομικά συμφέρουσες με προϊόντα μπαταριών. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε μπαταρίες στα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού με σκοπό την αποθήκευση ενέργειας.

2. Ποια είναι η διαφορά με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ταράτσας;

Σε αντίθεση με τα "Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ταράτσας", τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" είναι πολύ μικρότερα και προορίζονται για απευθείας απλή τοποθέτηση, σύνδεση και χρήση από ιδιώτες. Αυτά τα Φωτοβολταϊκά, μπορούν επίσης να αφαιρεθούν εύκολα και να λειτουργήσουν αλλού, για παράδειγμα σε περίπτωση μετακόμισης. Έχουν ισχύ έως και 800 watt (έξοδος inverter).

Τα "Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ταράτσας" σε ιδιωτικές κατοικίες, από την άλλη πλευρά, έχουν ισχύ μεταξύ 3.000w και 25.000w (3-25 kWp). Αποτελούνται από πολλά εξαρτήματα, η εγκατάσταση και η συντήρηση των οποίων πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία ασχολείται επίσης με τις απαραίτητες τεχνικές έρευνες και εγγραφές στον πάροχο του δικτύου. Το Φ/Β Σύστημα Ταράτσας είναι μόνιμα εγκατεστημένη κατασκευή για μόνιμη λειτουργία και για να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο απαιτείται αρκετά μεγάλη εργασία.

Για το πώς φαίνεται μια συσκευή "Φωτοβολταϊκού Μπαλκονιού" την χρήση της και τις εμπειρίες από ιδιοκτήτες τέτοιων μικρών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

3. Είναι κατάλληλο ένα "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού" για το διαμέρισμά ή το σπίτι μου;

Βασικά, ένα "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού" είναι κατάλληλο για διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με

  • ένα τουλάχιστον μπαλκόνι ή βεράντα με νότιο προσανατολισμό ή
  • έναν κήπο με λίγο χώρο χωρίς δέντρα που να φωτίζεται ή
  • έναν χώρο στην ταράτσα ή στην στέγη ενός γκαράζ ή αποθήκης ή
  • μπροστά ή κάτω από ένα παράθυρο ή
  • μια εξωτερική επιφάνεια τοίχου που απλά να βλέπει προς τον ήλιο.

Μια συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού" ή "Φωτοβολταϊκού για μπαλκόνι" είναι σημαντικά φθηνότερη από ένα "φωτοβολταϊκό σύστημα ταράτσας" και ως εκ τούτου μπορεί να αποκτηθεί και από άτομα χαμηλού εισοδήματος.

Μία συσκευή "Φωτοβολταϊκού για μπαλκόνι" ή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού" μπορεί να τοποθετηθεί εκτός από το μπαλκόνι απλά στην ταράτσα αλλά και στη βεράντα ή στον κήπο μας σε μια εξωτερική πρίζα. Εάν μετακομίσουμε, απλά παίρνουμε την συσκευή μαζί μας.

Για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όπως και τις συνιδιοκτησίες: Εάν θέλετε να συνδέσετε μια συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού" τοποθετώντας την στο στηθαίο του μπαλκονιού ή στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού, ο ιδιοκτήτης ή οι συνιδιοκτήτες ίσως χρειάζεται να συμφωνήσουν, βέβαια πάντα κατά περίπτωση και ανάλογα το καταστατικό του οροφοδιαμερίσματος ή της πολυκατοικίας.

Λάβετε υπόψη ότι σε ειδικές περιπτώσεις, οι κανονισμοί για την προστασία μνημείων της αρχαιολογίας ή ο κανονισμός της πολυκατοικίας να μην επιτρέπουν την τοποθέτηση ενός Φωτοβολταϊκού Πάνελ το οποίο βέβαια θα είναι εμφανές εξωτερικά στο κτίριο:

  • π.χ. όταν τα Πάνελ τοποθετούνται κοντά σε μνημεία ή
  • σε Περιοχές της πόλης όπως η παλιά πόλη ή
  • εάν υπάρχουν κατασκευαστικά οικοδομικοί περιορισμοί στο κτίριο όπως είναι οι εξωτερικοί υαλοπίνακες.
4. Τα "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" σαν συσκευές, είναι ασφαλείς;

Οι συσκευές είναι γενικά πολύ ασφαλείς. Στα τέλη του 2021, περισσότερες από 190.000 τέτοιες συσκευές βρίσκονταν ήδη σε λειτουργία στη Γερμανία και το 2023 πουλήθηκαν 1.500.000 τέτοιες συσκευές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε ένα περιστατικό υλικών ζημιών ή τραυματισμών. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι ώριμη και τα ίδια εξαρτήματα χρησιμοποιούνται συχνά σε επαγγελματικά εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα. Στις συσκευές αυτές επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί σύμφωνα με γνωστά και αυστηρά διεθνή πρότυπα.

Τα "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" σαν συσκευές είναι ασφαλείς όταν οι μετατροπείς (inverters) που χρησιμοποιούνται πληρούν τις νόρμες και τις προδιαγραφές που ισχύουν και στους μετατροπείς των μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι προδιαγραφές εγκατάστασης αυτών ορίζουν επίσης ότι ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος πρέπει να ελέγξει την καταλληλότητα της ηλεκτρικής εγκατάστασης για το κατα πόσο το κύκλωμα του σπιτιού μας είναι κατάλληλο να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (π.χ. λόγω της προχωρημένης ηλικίας της) θα πρέπει να το κάνετε αυτό.

Για Λόγους ασφάλειας πρωτίστως, θα πρέπει πάντα να συνδέεται μόνο μια συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού" σε μόνο μία πρίζα του κυκλώματος της εγκατάστασης. Πότε δεν συνδέουμε ένα "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού" σε πολύμπριζο. Ποτέ δεν συνδέουμε πολλές συσκευές σε μία διπλή πρίζα, επειδή υπάρχει διπλή πρίζα αυτό είναι πολύ επικίνδυνο συνδέουμε πάντα μόνο μία συσκευή. Η μέγιστη ισχύς AC 800 watt μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά ανά μετρητή (Ρολόι ΔΕΗ). Σε μια μονοκατοικία με έναν μετρητή ρεύματος (Ρολόι ΔΕΗ), επιτρέπονται μόνο 800 watt, σε μια πολυκατοικία στην οποία κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του μετρητή ρεύματος (Ρολόι ΔΕΗ), τα 800 Watt μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά διαμέρισμα.

Ένα πρότυπο προϊόντος σύμφωνα με το οποίο οι συσκευές αυτές θα μπορούν να δοκιμαστούν και να πιστοποιηθούν βρίσκεται επί του παρόντος σε ανάπτυξη. Στο συμβούλιο προτύπων (DIN) συμμετέχουν και οι Ενώσεις Καταναλωτών από πολλά Ευρωπαϊκά Κράτη η δημοσίευση του προτυπου του τελικού προϊόντος αναμένεται στα μέσα του 2024. Μέχρι να δημοσιευτεί αυτό το πρότυπο προϊόντος, μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό αγοράς το πρότυπο ασφαλείας που δημοσιεύτηκε από τη Γερμανική Εταιρεία Ηλιακής Ενέργειας (DGS).

Θα πρέπει επίσης να τηρείτε τις οδηγίες σύνδεσης και χρήσης που παρέχουν οι κατασκευαστές και συνοδεύουν την συσκευή. Θα πρέπει επίσης να μάθετε από αυτούς πώς να στερεώνεται με ασφάλεια τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τον μετατροπέα στην προβλεπόμενη θέση εγκατάστασης.

5. Πόσο μεγάλα είναι τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού και ποιο μέγεθος είναι κατάλληλο για μένα;

Με τον όρο "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" ή "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" εννοούμε συσκευές, με 1 έως 2 φωτοβολταϊκά πλαίσια με μετατροπέα που συνδέονται στην ηλεκτρική εγκατάσταση του νοικοκυριού μέσω μιας πρίζας και την τροφοδοτούν με 800 Watt (το ανωτερο).

Αυτό μπορεί να είναι 1 έως 4 τυπικά φωτοβολταϊκά πάνελ (σε μορφή περίπου 1,13 Χ 1,75 μέτρα). Επί του παρόντος, κάθε φωτοβολταϊκά πάνελ έχει τυπικά ονομαστική ισχύ γύρω στα 400-460 watt.

Τα αναφερόμενα 800 Watt αναφέρονται στην ισχύς εξόδου του μετατροπέα προς την εγκατάστασή του σπιτιού μας. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν 2 πάνελ με 380 Watt το καθένα ή 2 πάνελ με 440 Watt το καθένα, με την προϋπόθεση ότι η ισχύς εξόδου του μετατροπέα του μετατροπέα που τροφοδοτεί την εγκατάστασή μας να μην υπερβαίνει τα 800 Watt.


Εναλλακτικά, υπάρχουν επίσης μικρότερα, ελαφρύτερα ηλιακά πάνελ με ισχύ συνήθως 100 έως 250 watt που μπορούν να στερεωθούν πιο εύκολα, δύο έως τέσσερα από αυτά (ανάλογα με το μοντέλο) μπορούν να συνδεθούν σε έναν μετατροπέα.

Συμβουλή: Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιακή ενέργεια για εσάς χωρίς να τροφοδοτείτε το δημόσιο δίκτυο, συνιστούμε ισχύ 400 έως 500 watt, η οποία είναι συνήθως ένα τυπικό Φωτοβολταϊκό Πάνελ. Εάν θέλετε να παράγετε περισσότερη ηλιακή ενέργεια, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 2 ή και 4 Φωτοβολταϊκά Πάνελ.


Υπάρχουν "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" με υψηλότερη απόδοση, στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα π.χ. με 2.400 Watt, αλλά και αυτών των συστημάτων οι μετατροπείς επιτρέπεται να αποδίδουν έως και 800 Watt. Δεν σας συνιστούμε να προμηθευτείτε ένα τέτοιο σύστημα διότι λόγο του κόφτη των 800 Watt οι παραπάνω αποδόσεις των επιμέρους εξαρτημάτων πάνε χαμένες και τις πληρώνεται χωρίς κάποιο τελικό ώφελος.

Προκειμένου να πληρούνται οι απαιτήσεις των προτύπων και των νομικών κανονισμών, ένα σύστημα με υψηλότερες αποδόσεις των Φωτοβολταϊκών Πάνελ χωρίς περιορισμό της εξόδου του μετατροπέα πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία "Φωτοβολταϊκό Σύστημα Αυτοπαραγωγής-Net Metering" ή κοινός "Φωτοβολταϊκό Ταράτσας" και δεν είναι συσκευή όπως είναι το "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού". Σε αυτές τις "Εγκαταστάσεις Net Metering" ωστόσο, απαιτείται εξουσιοδοτημένος ηλεκτρολόγος για να ελέγξει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις για τη σύνδεση ρεύματος, να συνδέσει τις συσκευές και να καταχωρήσει την εγκατάσταση στον πάροχο του δικτύου.

Οικονομοτεχνικά από πλευράς επένδυσης η εγκατάσταση ενός μεγάλου "Φωτοβολταϊκού Ταράτσας" ή "Συστήματος Αυτοπαραγωγής-Net Metering" αξίζει συνήθως μόνο για συστήματα με αποδόσεις άνω των 3 κιλοβάτ.

6. Τι αποδίδει μία συσκευή "Φωτοβολταϊκού μπαλκονιού"; Αξίζει τον κόπο για μένα;

Στην παρακάτω εικόνα, δείτε τα σημειωμένα σημεία στο γράφημα στα αριστερά και τις αντίστοιχες επεξηγήσεις τους στα δεξιά. Θα δείτε ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης του φωτοβολταϊκού πάνελ τις πιθανές ημερήσιες, μηνιαίες και ετήσιες αποδόσεις που μπορούν να επιτευχθούν με μια μονάδα των 800 watt.

undefined
  1. Νότια πλευρά στέγης Μια απόδοση περίπου 5 kWh/ημέρα, 135 kWh/μήνα ή 1600 kWh/έτος είναι ρεαλιστική.
  2. Νότιο μπαλκόνι Εάν το Πάνελ είναι τοποθετημένο κάθετα εξωτερικά στο στηθαίο του μπαλκονιού η απόδοση μπορεί να είναι 3,5-4 kWh/ημέρα, 115 kWh/μήνα ή 1350 kWh/έτος. Μπορεί να αυξηθεί έως και 5 kWh/ημέρα, 135 kWh/μήνα ή 1600 kWh/έτος, ανάλογα με τη γωνία στην οποία είναι ευθυγραμμισμένο το Πανελ.
  3. Κήπος ή Βεράντα Η απόδοση μπορεί να είναι 5 kWh/ημέρα, 135 kWh/μήνα ή 1600 kWh/έτος. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσα αντικείμενα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, π.χ. σπίτια, δέντρα ή θάμνοι, σκιάζουν το Πάνελ ή αν αυτό φωτίζεται αρκετά.
  4. Ανατολικό ή δυτικό μπαλκόνι Η απόδοση μπορεί να είναι 3-3,5 kWh/ημέρα, 95 kWh/μήνα ή 1175 kWh/έτος. Η κλίση του Πάνελ μπορεί να αυξήσει την απόδοση.
  5. Βορεινό μπαλκόνι Η απόδοση εδώ είναι κάτω από 0,5 kWh/ημέρα, 15 kWh/μήνα ή 150 kWh/έτος. Γι' αυτό και δεν αξίζει τον κόπο να τοποθετηθεί Φωτοβολταϊκό Πάνελ σε αυτό το σημείο.

Με μία συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού", σχεδόν ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει από το μετερίζι του στην ενεργειακή επανάσταση. Αυτά τα μίνι ηλιακά συστήματα παράγουν συνήθως αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ηλιόλουστες μέρες, σημαντικό μέρος του βασικού φορτίου ενός νοικοκυριού.

Ένα τυπικό Φωτοβολταικό Πάνελ ισχύος 400 Watt, το οποίο είναι τοποθετημένο κάθετα σε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό ιδανικά χωρίς σκιά, μας δίνει περίπου 800 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Οπότε μας μειώνει την κατανάλωση κατά περίπου το ίδιο ποσό εάν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιείται απευθείας στο νοικοκυριό.

Αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια κατανάλωση ενός ψυγείου και ενός πλυντηρίου ρούχων ενός φούρνου μικροκυμάτων ενός internet-router και μιας Τηλεόρασης σε ένα νοικοκυριό με 2 άτομα.

Ο χρόνος απόσβεσης της συσκευής όπως και τελικά η εξοικονόμηση χρημάτων που θα έχουμε από αυτήν εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Την ενεργειακή απόδοση της συσκευής
  • Το κόστος αγοράς της συσκευής
  • Τον προσανατολισμό και την κλίση των Πάνελ της συσκευής
  • Την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του προμηθευτή

Η κατακόρυφη τοποθέτηση στην εξωτερική πλευρά ενός στηθαίου μπαλκονιού, το οποίο δεν σκιάζεται και βλέπει νότια, νοτιοδυτικά ή νοτιοανατολικά, είναι μία καλή επιλογή. Η κατακόρυφη διάταξη μειώνει τις λιγότερο χρησιμοποιήσιμες αιχμές παραγωγής το καλοκαίρι (όπου ο ήλιος είναι ψηλά) και αυξάνει τις χρησιμοποιήσιμες αποδόσεις το χειμερινό εξάμηνο (όπου ο ήλιος είναι χαμηλά). Ένα Φωτοβολταικό πάνελ με κλίση 30 μοιρών προς τα νότια μπορεί να αποφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις αλλά περισσότερο κοντά στις μεσημεριανές ώρες, επίσης πολύ συχνά συνδυάζονται δύο πάνελ κάθετα με δυτικό και ανατολικό προσανατολισμό για υψηλή απόδοση το πρωί και το απόγευμα ή και τρία το ένα Νότια με 30 μοίρες κλίση για υψηλή απόδοση το μεσημέρι και τα άλλα κάθετα με δυτικό και ανατολικό προσανατολισμό για υψηλή απόδοση το πρωί και το απόγευμα.

Με μία συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού", όχι μόνο μειώνετε τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά κάνετε και κάτι καλό για το περιβάλλον: Η μίνι ηλιακή συσκευή εξοικονομεί περίπου 4,0-4,5 τόνους εκπομπών CO2 σε 20 χρόνια (στην Ελλάδα).

Ακατάλληλες θέσεις τοποθέτησης της συσκευής μπορεί να είναι:

  • Πίσω από το στηθαίο ή κάγκελο του μπαλκονιού,
  • Στον τοίχο κάτω από το μπαλκόνι του πάνω ορόφου,
  • Μέρη με σκιά, για παράδειγμα από δέντρα, κολώνες φωτισμού ή γειτονικά κτίρια,
  • Στην ταράτσα πίσω από τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ή στην σκιά από τα βυτία νερού, η στην σκιά από το σπιτάκι του κλιμακοστασίου.

Η μόνιμη, ακόμη και μερική, σκίαση ή λέρομα των πάνελ θα οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι σε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα ταράτσας. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα πανελ σας και να τα διατηρείτε καθαρά από σκόνη.

7. Υπάρχει επιδότηση για τα Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού;

Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ναι, στην Ελλάδα από ότι γνωρίζουμε προς το παρόν όχι (2024).

Αν και συνήθως οι όροι χρηματοδότησης των προγραμμάτων επιδότησης, συχνά περιλαμβάνουν επίσης απαιτήσεις, όπως η αλλαγή και τοποθέτηση για την χρήση ειδικής πρίζας από ηλεκτρολόγο με το ανάλογο κόστος βέβαια, τον έλεγχο από ηλεκτρολόγο της ηλεκτρικής εγκατάστασης και ενδεχόμενες κοστοβόρες αλλαγές που θα προκύψουν σε αυτήν ή την εγκατάσταση νέου μετρητή πάλι με το ανάλογο κόστος βέβαια και πολλά άλλα.

8. Χρειάζομαι νέο μετρητή;

Αν και τα "Ειδικά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά" ή "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού" προορίζονται για ιδιοκατανάλωση και όχι για τροφοδοσία του δημόσιου δικτύου ηλεκτρισμού, η ηλεκτρική ενέργεια δίνατε σε κάποιες περιπτώσεις να ρέει στο δημόσιο δίκτυο. Τεχνικά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και επιτρέπεται επίσης εάν χρησιμοποιείτε μετατροπείς (Inverter) που οι προδιαγραφές τους συμμορφώνονται με το αντίστοιχο πρότυπο.

Μία συσκευή "Ειδικού Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού" θα μπορούσε να προκαλέσει τη λειτουργία των συμβατικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας με μηχανικό δίσκο ("οι κοινοί παλαιού τύπου ηλεκτρομηχανικοί μετρητές της ΔΕΗ") να γυρνάνε προς τα πίσω. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, ο διαχειριστής του δικτύου πρέπει να μας αλλάξει τον συμβατικό παλαιού τύπου μετρητή με έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό μετρητή, ο οποίος δεν θα γυρνάει πίσω και είναι γνωστός και ως ψηφιακός μετρητής.

Οι κοινοί συμβατικοί παλαιού τύπου ηλεκτρομηχανικοί μετρητές της ΔΕΗ υπάρχουν σε δύο παραλλαγές:

  1. Οι μετρητές που μετρούν μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και δεν μετρούν αντίστροφα (έχουν κλειδωμένη την προς τα πίσω λειτουργία) όταν ρέει κάποιο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο. Η (μικρή) περίσσεια ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό μας που ρέει και τροφοδοτεί το δημόσιο δίκτυο, δεν μετριέται, με αυτήν την παραλλαγή μετρητή.
  2. Η δεύτερη παραλλαγή που είναι και η πιο συνήθης είναι οι μετρητές που δεν έχουν κλειδωμένη την προς τα πίσω λειτουργία. Τεχνικά, αυτοί είναι ίδιοι με τους προιγούμενους, απλά δεν έχουν κλειδωμένη την λειτουργία να μετρούν αντίστροφα (να γυρίζει ο δίσκος προς τα πίσω) όταν η μικρή συνήθως περίσσεια ενέργεια από το Φωτοβολταϊκό μας ρέει και τροφοδοτεί το δημόσιο δίκτυο, αυτοί το αφαιρούν γυρνώντας προς τα πίσω τον δίσκο και την μέτρηση στον αριθμητήρα.

Οι νέοι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί μετρητές, γνωστοί και ως ψηφιακοί μετρητές στους οποίους ο μηχανικός απαριθμητήρας των παλαιών έχει αντικατασταθεί με οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD) είναι αμφίδρομοι και είναι προγραμματισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να καταγράφουν και να εμφανίζουν ξεχωριστά και τις δύο κατευθύνσεις μέτρησης - από την μία την ηλεκτρική ενέργεια που αντλείται από το δίκτυο και καταναλώνεται (εισερχόμενη ενέργεια) και από την άλλη την ισχύ που τροφοδοτείται πίσω στο δίκτυο (εξερχόμενη ενέργεια). Τέτοιοι μετρητές χρησιμοποιούνται επίσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα Net metering (αυτοπαραγωγής ρεύματος).

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα τοποθετεί στις νέες εγκαταστάσεις στην χώρα μας (κάτι που γίνεται και σε όλη την Ευρώπη) αυτούς τους νέους και σύγχρονους ηλεκτρονικούς μετρητές όπως και και σταδιακά θα αντικατασταθούν όλοι οι παλαιού τύπου ηλεκτρομηχανικοί μετρητές από τέτοιες σύγχρονες συσκευές μέτρησης.

Εάν ο πάροχος του δικτύου σας αφαιρέσει από μόνος του τον παλιό μετρητή και αντ' αυτού εγκαταστήσει μια σύγχρονη συσκευή μέτρησης, δεν επιτρέπεται να σας χρεώσει κανένα κόστος για αυτό. Αν όμως στείλετε εσείς αίτημα για αντικατάσταση μετρητή τότε η αντικατάσταση με έναν ηλεκτρονικό μετρητή θα γίνει δωρεάν μόνο αν μετά από έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο παλιός μετρητής έχει πρόβλημα, αν μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε σωστά θα χρεωθείτε στον λογαριασμό σας γύρω στα 40,00€ για την αντικατάστασή του με έναν ηλεκτρονικό, αν διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε σωστά και εσείς όμως τελικά επιλέξετε ότι δεν θέλετε να σας τον αντικαταστήσουν θα χρεωθείτε στον λογαριασμό σας γύρω στα 40,00€ για την επίσκεψη και τον έλεγχο (για τις ενημερωμένες τιμές των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ).

Η πρίζα που συνδέουμε την συσκευή δεν έχει σημασία, η φάση δηλαδή που είναι συνδεδεμένο το "Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού". Όλοι οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας "εξισορροπούν" της φάσεις, δηλαδή η παραγωγή της μίας φάσης θα φρενάρει την κατανάλωση των άλλον δύο φάσεων στην μέτρηση. Εάν μια συσκευή "Μικρού Φωτοβολταϊκού" είναι συνδεδεμένη στη φάση 1 και παράγει το ίδιο ρεύμα που χρειάζεται εκείνη την στιγμή μια οικιακή συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε πρίζα στη φάση 2, ο μετρητής πάλι δεν θα μετράει (θα είναι ακίνητος) γιατί για να μπορέσει ο μετρητής να βγάλει το άθροισμα της συνολικής κατανάλωσης των φάσεων της "εξισορροπεί" και εφόσον η παραγωγή του Φωτοβολταϊκού μας είναι ίδια με την κατανάλωση το γινόμενο είναι μηδέν οπότε φρενάρετε η μέτρηση.

9. Τι πρέπει να λάβω υπόψη κατά την έρευνα αγοράς;
Θα πρέπει να αγοράζετε
μόνο συσκευές με Φις
έτοιμες να μπούν στην πρίζα.

Θα πρέπει οι συσκευές να είναι έτοιμες για να της βάλετε στην πρίζα (να έχουν το φις έτοιμο). Από τεχνικής άποψης, σημαντικό είναι ο μετατροπέας (Inverter) που παρέχεται να συμμορφώνεται με την προδιαγραφή VDE AR 4105, μόνο τότε επιτρέπεται να συνδεθεί στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας. Επίσης πρέπει να προσέξετε ότι ο μετατροπέας περιορίζεται σε μέγιστη ισχύ εξόδου (ισχύς AC) 800 Watt να τροφοδοτεί δηλαδή την εγκατάσταση το πολύ με 800 Watt. Τα πάνελ μπορούν και καλό είναι να έχουν συνολικά περισσότερη ισχύ από 10% έως και 20%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες πωλούν συσκευές με ανοιχτά άκρα καλωδίων χωρίς Φις Ρεύματος, για παράδειγμα. Εάν αγοράσετε ένα τέτοιο προϊόν, προφανώς υποτίθεται ότι πρέπει να συναρμολογήσετε μόνοι σας το Φις Ρεύματος που θα πάει στην πρίζα. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες μεταφέρουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση και καλή λειτουργία του προϊόντος στους πελάτες τους. Γιατί νομικά η συναρμολόγηση ενός ηλεκτρολογικού τμήματος μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, και όχι από κάποιον που έχει απλά ειδικές γνώσεις, έτσι όλη η ευθύνη μεταφέρετε στην πλευρά σας (σε εσάς ή στον ηλεκτρολόγο που θα καλέσετε).

Εάν έχετε αμφιβολίες, για κάποιο προϊόν είναι καλό να ζητήσετε την υποστήριξη ενός ειδικού π.χ. ηλεκτρολόγου. Αξίζει επίσεις να αναθέσετε την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος σε έναν ικανό ειδικό ηλεκτρολόγο, γιατί εφόσον η συσκευή συναρμολογήθηκε τοποθετήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία από ειδικό και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την παραγωγή ρεύματος, μπορείτε πιο εύκολα να αποδείξετε ότι το πρόβλημα είναι στην ίδια την συσκευή και όχι στον τρόπο εγκατάστασης.

10. Πώς μπορώ να ξέρω αν η συσκευή λειτουργεί και πόσο ρεύμα παράγει;

Τα ίδια τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν μας δείχνουν άμεσα την τρέχουσα απόδοση. Όσον αφορά τους μετατροπής (inverters) οι καλύτεροι παρέχουν την δυνατότητα να μπορούν να καλούνται μέσω WiFi μέσω app από το κινητό μας ωστε και από μακριά να μπορούμε να παρακολουθούμε πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αυτή τη λειτουργία με πρόσθετο όμως κόστος μετά από αγορά πρόσθετου εξοπλισμού άλλοι πάλι δεν έχουν καμία δυνατότητα ένδειξης ισχύος.

Αν ο μετατροπέας δεν έχει λειτουργία ένδειξης της παραγόμενης ενέργειας αλλά και σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εμπορικά διαθέσιμο Μετρητή Ενέργειας Πρίζας, όπως αυτούς που συνδέουμε μεταξύ της πρίζας και του ψυγείου, για να δούμε πόσο ρεύμα καταναλώνει το ψυγείο (πόση ενέργεια τραβάμε από την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας). Πολλές από αυτές τις συσκευές μπορούν επίσης να μετρήσουν και προς την αντίθετη κατεύθυνση (πόση ενέργεια παράγεται και στέλνετε στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού σας) και επομένως είναι επίσης κατάλληλες ως μετρητής παραγωγής για συσκευές όπως είναι τα "Φωτοβολταϊκά Μπαλκονιού".

Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενες "Έξυπνες Πρίζες" λειτουργούν σύμφωνα με την ίδια αρχή, οι οποίες μπορούν να ανοιγοκλείνουν συσκευές μέσω WiFi από τα χειριστήρια του router ή του "smart home app" και αυτές συνήθως περιλαμβάνουν επίσης μέτρηση παραγόμενης ενέργειας.

Εάν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι μετατροπείς (inverters) έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους μετά από πολλά χρόνια, μπορείτε να τα παραδώσετε για απόρριψη και ανακύκλωση στο τοπικό κέντρο ανακύκλωσης ή στο σημείο πώλησης.

Λίστα ελέγχου: βήμα-βήμα στο κατάλληλο Φωτοβολταϊκό Μπαλκονιού
  1. Είναι κατάλληλες οι τοπικές συνθήκες για τη σύνδεση της συσκευής; Υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος ήλιος;
  2. Είναι η θέση τοποθέτησης, η πρίζα και η ηλεκτρική εγκατάσταση (το κύκλωμα) του σπιτιού σε καλή κατάσταση;
  3. Συμφωνούν οι ιδιοκτήτες της οικίας οι συνιδιοκτήτες ή διαχειριστές με την τοποθέτηση της συσκευής;
  4. Υπάρχουν οικοδομικοί ή νομικοί περιορισμοί, όπως κανονισμοί προστασίας μνημείων της παλιάς πόλης από την αρχαιολογία ή εξωτερικοί υαλοπίνακες;
  5. Έχετε βρει τη σωστή προσφορά που πληροί όλες τις απαιτήσεις; (Τεχνολογία, τιμή/απόδοση, παράδοση, συναρμολόγηση και σύνδεση, πρότυπο ασφάλειας της συσκευής)
  6. Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο παρακολούθησης της παραγόμενης ενέργειας για να ελέγχετε την απόδοση;
  7. Είναι μήπως απαραίτητη η αντικατάσταση του μετρητή ρεύματος;
 
Orders until 12:00 are Shipped on the Same Day
TonerFox Customer Quality Rating
Frequently Asked Questions about PhotovoltaicsECOLOGY & RENEWABLE ENERGY SOURCES
CALCULATE WHAT MONEY YOUR SAVE EVERY DAY